
Mide balonu son yıllarda artan bir taleple çoğu hasta tarafından tercih edilmektedir. Kilo vermek için tüm doğal yolları denemiş ve bu konuda mesafe katedememiş kişilerde mide balonu uygulanabilir. Mide balonu sürekli uygulanacak bir tedavi olarak görülmemelidir. Bu yöntemle obezite tedavisinde yeni beslenme programına alışma dönemi yumuşak bir geçişle sürdürülebilir.
Mide Balonu Ameliyat Gerektirmez
Özellikle ameliyatın risk taşıdığı durumlarda ve obez hastalarda mide balonu ameliyatsız bir yöntem olduğu için daha uygun bir tedavi olarak görülmektedir. Geçici şişmanlık tedavisi için de bu yöntem uygulanarak ameliyatsız bir tercih yapılabilir. Bu ameliyatsız uygulama ile biyoenterik intragastrik balon takıldıktan sonra kişinin hastanede yatmasına gerek kalmadan aynı gün içinde evine dönmesi sağlanır. Bu işlem sırasında ameliyatsız uygulama olduğu için mide dokusu üzerinde hiçbir işlem yapılmamaktadır.
Kimlere Uygulanabilir?
Mide balonu uygulaması için vücut kitle endeksinde 25-30kg/m2 kriterine bakılmaktadır. Vücut kitle endeksinin yanında aranacak diğer bir kriter ise kişinin diyet programlarını denemiş ve bunlarla kilo verememiş olmasıdır. 35kg/m2 ve 40kg/m2 obezite hastalarında ise obezite cerrahisi uygulanmasında sakınca oluşturabilecek riskli durumlar söz konusuysa mide balonu uygulamasına başvurulabilir.
Nasıl Uygulanıyor?
Balon uygulaması gastrokopi işlemi ile yapılmaktadır. İşlemin başladığı andan itibaren ortalama olarak 20-25 dakikalık ortalama süreye sahip bir uygulamadır. Mide balonu uygulaması obezite tedavisinde geçerliliği olan bir uygulama olmasının yanında bu uygulamanın yapılacağı hastaların da olumlu beklentiler içerisinde olması son derece önemlidir.
Balonun Uygulanmasında Sakınca Bulunan Durumlar Nelerdir?
Mide balonu uygulaması belirli durumlarda gerçekleştirilmemektedir. Bu durumlar kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu nedenle mutlaka bu konudaki değerlendirmeler uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Bu uygulamanın bazı durumlarda ortaya çıkabilecek yan etkileri de bulunmaktadır. En önemli yan etkiler ilk bir haftada ortaya çıkacak olan bulantı, kramp ve kusma gibi şikayetlerdir. Bunlar da doktorun alacağı önlemlerle minimum düzeye indirilebilmektedir. Balon uygulamasında sakınca oluşturabilecek bilinen bazı durumlar şu şekildedir:
- Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı olan şişman hastalar,
- Mental bozukluk yaşayanlar,
- Majör laporoskopik operasyonu olan şişman hastalar,
- İnfeksiyoz bağırsak hastalığı olan şişman hastalar,
- Vücut kitle endeksi bakımından balon uygulamasının dışında kalan hastalar,
- Özofajit ve ülser gibi rahatsızlıkları bulunan şişman hastalar,
- NSAID, antikoagülan ve sistemik kortikosteroid kullanan şişman hastalar.