Bebek Dostu Hastane nedir?
Sağlık Bakanlığı tarafından 1991 yılında başlatılan ‘Bebek dostu hastane’ programı emzirmenin başarılı ve kalıcı bir hale gelmesini hedeflemektedir. Özel Göztepe Hastanesi Bebek Dostu Hastane unvanına sahiptir.
Bebeğin beslenmesinde anne sütü niçin önemlidir?
Anne sütü, bebekler için en sağlıklı ve besleyici başlangıç besinidir. İçeriğindeki doğal antikorlar, besin maddeleri ve immün sistem gelişimine katkıları nedeniyle büyük önem taşır. Anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır ve doğru büyümelerini destekler. Aynı zamanda anne ile bebek arasında duygusal bağın oluşmasına da yardımcı olur. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacını tamamen karşılamaktadır. 6-12 ayda ise bebeğin ihtiyacının yüzde 50’sini karşılamaktadır. Doğum yapan kadında süt salgısı doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlamaktadır. Doğumdan sonraki ilk 5 gün salgılanan süte kolostrum denilmektedir. Yüksek miktarda antikora sahip kolostrum bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 5-15’inci günler arasındaki süt geçiş sütü, 15’nci günden sonraki süt ise olgun süt olarak tanımlanmaktadır. Anne sütünün yaklaşık yüzdesi 87’si sudur. Dolayısıyla annenin su tüketimi süt oluşumu için önemli bir konudur. Anne sütü, bebeğin sinir sistemi gelişimini hızlandıran besinler açısından da oldukça zengindir. Ayrıca bebeği hastalıklardan, alerjenlerden koruyan bir içeriğe de sahiptir. Yapılan araştırmalar anne sütünün bebeğe sağladığı yararların yanında emziren annelere de birçok fayda sağladığını göstermektedir. Buna göre emziren annelerde meme kanseri, yumurtalık kanseri, kansızlık gibi hastalıklar daha az görülmektedir.
Anne sütünü saklama yöntemleri neler?
Sağılmış süt, bu amaçla üretilmiş steril kaplarda, poşetlerde ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (19-26’C) 3 saat, buzdolabı rafında 3 gün, derin dondurucuda (-18’C) 3 ay saklanabilir. Sağılan sütün üzerine saat ve tarih atılarak saklanması önerilmektedir. Süt kullanılmadan önce, kavanozunda sıcak su içinde bekletilerek benmari usulü (Bir kabı kaynar suya oturtmak yoluyla içindekini ısıtma ya da eritme yöntemi) ısıtılır. Süt doğrudan ısı kaynağı üzerine konulmamalı ve asla ısıtılmamalıdır.